Yoga – och rörelseklasser
Inom den västerländska yogan så pågår en ständig utveckling och ett experimenterande med input av nya rörelser och rörelsesekvenser. Dessa kan kombineras med andra terapeutiska rörelseformer för att optimera den läkande och stärkande effekten av fysiska och somatiska rörelser. Idag så kommer det hela tiden nya forskningsrön framför allt vad gäller det vi kallar fascia (se nedan) och dess viktiga funktion i kroppen. Hur kan denna nya kunskap bl.a. appliceras på hur vi kan röra oss för att optimera läkning? Detta är något som intresserar mig och som alltmer kommer att genomsyra en del av de rörelseklasser som vi kommer att ha på Studio Källan i framtiden.
Fascia (även kallat bl.a. connective tissue, bindväv) – ett nätverk som binder ihop hela kroppen och består av bl.a. collagenfibrer och ECM (gelliknande substans som består av bl.a. fiberproteiner, vatten och hyaluronsyra) – och som sammanlänkar hela kroppen ända ner på cellnivå. Den finns i hela kroppen i olika former (olika täthet, olika tjocklek och med olika uppgifter), mellan muskler, omsluter muskelfibrer, omsluter organ, finns i all organisk vävnad i kroppen och möjliggör rörelse i kroppen m.m. Anses vara vårt största sensoriska organ – vi känner alltså med hjälp av fascian. För mer info om fascia – se även gärna på filmen Strolling under the Skin
Exempel på klasser
Klasser med prefixet Cross– är inneslutna i en kristen andlighet och med ett tydligt Kristusfokus. Övriga klasser är inte lika tydligt andliga, men eventuella andliga inslag – t.ex. en kort bön eller riktad tacksamhet – är alltid av kristen karaktär. På Studio Källan erbjuder vi fr.a. Yoga-klasser och sk Soma– klasser och dessa senare är en kombination av Human Garage, Sensing Yoga och annan somatisk rörelseträning. Ordet Soma har grekiskt ursprung och har betydelsen av kropp och själ ihop.
Vi har även återkommande workshops i Yoga och de övriga rörelseformerna.
Viktigt att komma ihåg vad gäller fr.a. vissa yogaklasser är att du ska försöka att inte tvinga in din kropp i en asana/ställning/form utan att istället tänka att det är asanan/ställningen/formen som ska formas av din unika och fantastiska kropp. Det kan låta konstigt… hur gör man det?… det lär man sig så sakteliga genom att ge sig tid att lyssna på kroppen. Alla är vi skapta olika och man ska inte pressa in sin kropp i en asana/position/form som inte känns bra; för då finns det risk att du skadar dig. Det handlar om att behandla sin kropp med kärlek och lyssna in vad den klarar av (just nu) – och det finns alltid variationer man kan göra.
Här nedan ges endast exempel på några klasser. För mer info om vilka klasser och workshops som ges för tillfället m.m. vänligen gå till bokningssidan.
CrossYoga Flow
Kännetecknas av dynamiska flöden av asanas (former/ställningar/positioner). Du kan själv variera intensiteten beroende på hur du djupt du går in i övningarna. Det finns alltid utrymme att pausa 🙂 Viktigt är att man känner in vad kroppen kan klara av just nu. Bättre att backa lite än att pressa sig om man känner sig osäker! Här finns inga prestationskrav!!! Passar även nybörjare som vill ha en liten utmaning.
CrossYoga Slow
Slow är en lite lugnare klass där vi rör oss i ett lugnare tempo. Här kan kanske finnas mer tid för inkännande än i flowklassen. Passar alla. Om du är helt ny för yoga så kan denna klass passa dig utmärkt.
CrossSoma Stol
Soma Stol är en klass som är en blandning av främst Sensing Yoga och Human Garage. Vi gör Human Garages fasciella manövrar på stol och sedan så gör vi en del Sensing Yoga på matta och stående (man kan fortsätta att göra övningarna på stol om man vill). Inom Sensing Yoga försöker vi att intuitivt lyssna inåt, fokus är på interoception (upplevelsen av kroppen inifrån). Vi lyssnar in våra kroppar och rör oss för att sätta igång flödet i kroppen – hjälpa kroppen att släppa på spänningar – öka flödet i fascian m.m. Vi använder oss bl.a. sk pandikulationer/”kroppsgäspar” där man andas in och låter kroppen expandera i rörelsen och sedan så andas vi ut (gärna med en suck) – tänk på hur djur rör sig när de har legat still en stund.
Du är självklart hjärtligt välkommen oavsett vad du tror på (eller inte tror på)! Om du känner dig osäker och skulle vilja prova på en gratisklass så hör av dig på info@studiokallan.se.